Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Matej je na levo stran tehtnice položil tri vrečke s petimi enako težkimi kockami. Tine je na desno stran položil vrečko, v kateri so prav take kocke in s tem uravnovesil tehtnico.

Zapišimo enačbo.

Neznano število kock, ki jih je Tine položil v svojo vrečo, označimo s črko $x$. Teh kock je enako mnogo kot je kock, ki so razdeljene v tri vreče s po petimi kockami. To pomeni, da iščemo tako število $x$, da bo
$x:3 = 5$.
Kako pa rešimo enačbo $x:3 = 5$ ?


Spet se spomnimo, kaj na primer pomeni zapis $14:2=7$. To pomeni, da je $7\cdot 2 = 14$.


Tako zapis $x:3=5$ pomeni, da je $3\cdot 5 = x$.
Odgovor: $x =$ 15 .

Petra želi za rojstni dan svoje prijateljice in prijatelje povabiti v lunapark na vožnjo z vlakcem. Koliko prijateljev lahko povabi, če je na vlakcu $7$ vrst in v vsaki vrsti sedita $2$ osebi? Zapiši enačbo, ki vsebuje deljenje.

Ko je v enačbi neznan deljenec, ga izračunamo z množenjem delitelja in količnika.

<NAZAJ
>NAPREJ412/557