Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Celoto lahko predstavlja tudi skupina predmetov. Kadar nas pri taki celoti zanima njen del, si pomagamo z deljenjem.

Spomnimo se, kako je Nina ugotovila, koliko je $\frac{1}{3}$ od $18$ jagod.


$18$ jagod je razdelila na $3$ enako velike množice. V vsaki od teh množic je bilo $6$ jagod. Zanimalo nas je koliko je $\frac{1}{3}$ od $18$. računamo: $18:3=6$. Tretjino $18$ jagod predstavlja $6$ jagod.


V vsakdanjem življenju pogosto uporabljamo dele celote, ko govorimo o času (npr. predstavitev je trajala $\frac{1}{4}$ ure), razdaljah (tretjino poti je prehodil peš), masi (potrebujemo $\frac{1}{2}$ kg moke) itd.

Če želimo del celote izraziti v manjši enoti (npr. $\frac{1}{5}$ $ \ \rm km$ v metrih), moramo poznati odnose med merskimi enotami.

Miha vsak dan porabi $\frac{1}{4}$ ure za zajtrkovanje. Koliko minut zajtrkuje?

Naloga

Oče je želel kupitI desko za popravilo ograje. Dolžine, ki jo je potreboval, v trgovini niso imeli. Zato je kupil desko, dolgo $140 \ \rm cm,$ in ji doma odrezal sedmino, ki je bila odveč.

Kako dolgo desko je potreboval?

<NAZAJ
>NAPREJ454/557