Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
10.

Mama je kupila komplet petnajstih gumbov.

Za novo bluzo jih je porabila $\frac{1}{3}.$ Koliko gumbov ji je ostalo?

11.

Mitja ima $27$ knjig. Tretjina knjig je svetlo modrih, $\frac{1}{9}$ temno modrih, druge pa so zelene. Koliko knjig modre barve ima Mitja?

12.

Zapored se peljejo moder, črn in rdeč avtomobil. V modrem sta dva potnika, v črnem in rdečem pa v vsakem štirje. Pred trgovino se vsi trije avtomobili ustavijo. Iz vsakega izstopi polovica potnikov. Koliko potnikov izstopi? Dopolni odgovor.

Odgovor: Izstopi 5 potnikov.
13.

Miha je narisal pravokotnik in ga razdelil na kvadratke. Najprej je z rdečo barvo pobarval $4$ kvadratke, kot prikazuje spodnja slika.

V nadaljevanju je pobarval $\frac{1}{3}$ vseh kvadratkov z zeleno in $6$ kvadratkov z rumeno barvo.

Pravokotnik nariši v zvezek in ga pobarvaj tako, kot bi ga pobarval Miha ter preveri, katere izmed trditev so pravilne.

<NAZAJ
>NAPREJ457/557