Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Plus in minus

Gumb povleci navzgor in navzdol. Opazuj, kaka je razlika pri spreminjajočih se temperaturah nad $0\ ^\circ\rm {C}$ in pod $0\ ^\circ\rm {C}$.

Temperature pod $0\ ^\circ \rm {C}$ imajo pred vrednostjo znak minus .

$5\ ^\circ \rm {C}$ ali tudi $+5\ ^\circ \rm {C}$ pomeni, da je temperatura $5\ ^\circ \rm {C}$ stopinj (nad, pod) nad ničlo, $-5\ ^\circ \rm {C}$ pa, da je $5$ stopinj (nad, pod) pod ničlo. Stopinj celzija ($^\circ \rm {C}$) je merska enota, $5$ in $-5$ pa merski števili.

Števila, ki izražajo temperaturo nad $0\ ^\circ \rm {C}$ imenujemo pozitivna števila. Pozitivna števila lahko zapišemo s predznakom plus ($+$) ali brez predznaka.

Števila, ki izražajo temperaturo pod $0\ ^\circ \rm {C}$, imenujemo negativna števila. Negativna števila zapišemo s predznakom minus ($-$).

Zgled

Razvrsti temperature glede na mersko število. Temperature s pozitivnim merskim številom povleci v desni kvadrat, temperature z negativnim merskim številom pa v levi kvadrat.

<NAZAJ
>NAPREJ221/500