Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
7.

Janko in Metka živita $8\, {\rm km}$ narazen. Ob isti uri se odpravita na pot, da bi se srečala. Janko prehodi v $1\, {\rm h}$ $5\, {\rm km}$, Metka pa $3\, {\rm km}$. Dogovorila sta se, da se srečata na polovici poti. Koliko časa bo Janko Metko čakal na polovici poti?

8.

Kitajski zid je dolg $21\,196\ {\rm km}$. Ohranjenega je le $2\,170\, {\rm km}$. Dušan in Jure sta športnika, ki sta se odločila, da bosta pretekla oziroma prekolesarila Kitajski zid. Dušan je odličen tekač, na start se je podal $1.$ oktobra, na cilj pa je prišel $1.$ decembra. Koliko kilometrov je pretekel na dan, če je vsak dan pretekel enako dolžino? Njegov prijatelj Jure je kolesaril. Na start se je prav tako kot Dušan odpravil $1.$ oktobra. Kdaj je prišel na cilj, če je kolesaril $2$-krat hitreje kot Dušan? Koliko kilometrov je prekolesaril na dan?

9.

Večstanovanjska hiša ima sedem stanovanj. Dve stanovanji sta prazna, v drugih pa živijo družine z otroki. Vseh stanovalcev v hiši je $23$. Ko dobijo račun za vodo, ga je potrebno razdeliti na število prebivalcev in nato izračunati znesek, ki ga mora posamezna družina plačati za porabo vode. Koliko plača štiričlanska družina, ki živi v drugem nadstropju, če je znesek za celo hišo $92\, {\rm €}$?

10.

Zala ima v roki načrt kraja, ki je narisan v merilu $1$ : $50000$. Glavna cesta skozi kraj je na načrtu dolga $20\, {\rm cm}$. Glavni trg je od  začetka kraja oddaljen $11\, {\rm cm}$ na načrtu. Zala prehodi v eni uri $3\, {\rm km}$.

Zapiši vprašanje, ki bi sledilo nalogi.

<NAZAJ
>NAPREJ404/500