Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Barve

Pri opazovanju narave lahko opazimo, da je tako živa kot neživa narava, ki nas obdaja, zelo barvita. Nebo je modro, trava je zelena, sneg je bel, rastline, sadje in živali pa so lahko zelo različnih barv.

Kako vidimo predmete in s tem tudi barve, smo spoznali v prejšnji učni enoti, Svetloba. Naše oko je sprejemnik svetlobe, ki jo oddajajo svetila oziroma se odbije od predmetov v naše oči. Oko je sposobno zaznavati svetlobo različnih barv.

Bela svetloba

Največ svetlobe prihaja s Sonca in jo imenujemo bela svetloba. Sestavljena je iz različnih barv, ki jih lahko opazujemo v mavrici. Te barve je sposobno zaznavati tudi naše oko.

Katere barve vidimo v mavrici?

Razmisli, kdaj nastane mavrica v naravi in zakaj.

Podobno kot nastane mavrica v naravi, lahko na vrtu narediš mavrico tudi sam. Z razpršilko za zalivanje vode razprši vodo, ki priteka iz cevi, na majhne kapljice. Če na kapljice sije sonce in jih opazuješ tako, da si obrnjen vstran od sonca, boš na kapljicah videl mavrične barve. 

Mavrične barve lahko opazuješ tudi, kadar se svetloba odbija z obeh strani tanke površine, kot je to pri milnem mehurčku, oljnem madežu na vodni površini, zarezah na zgoščenki ...

<NAZAJ
>NAPREJ77/332