Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ali veš, katere vrste živih bitij obsegajo glive?

Med sprehodom po gozdu, zlasti v poletnih in jesenskih mesecih, pogosto vidimo številne gobe. Toda 'gobe' so le nadzemni del glive. V bistvu so nadzemni deli gliv (gobe oz. trosnjaki) namenjeni le razmnoževanju, večji del glive, ki srka, privzema snovi iz tal, pa je pod površjem in lahko meri tudi več metrov.

Glede na svoje predznanje označi, katere trditve veljajo za celice gliv.

Jedro celic gliv obdaja membrana.

Drži. Ne drži.

Celice gliv imajo celično steno.

Drži. Ne drži.

Celice gliv imajo kloroplaste.

Drži. Ne drži.

Toda skupina gliv obsega veliko več kot le gobe ...
Ali si že kdaj opazil nenavadne spremembe na kakšnem ostanku hrane?
Oglej si film, ki prikazuje, kaj se lahko zgodi s hrano v nekaj dneh.

Razlaga

Čeprav v vsakdanjem življenju poznamo predvsem tiste glive, ki jih uživamo, obsega kraljestvo gliv veliko več. Glive so različnih velikosti in oblik: enocelične glive, rje, sneti, plesni, glive z betom in klobukom oz. prave glive.

Prave glive

<NAZAJ
>NAPREJ131/332