Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zvok

Zaznavanje zvoka pomembno vpliva na življenje ljudi in živali. Z zvokom se sporazumevamo in spoznavamo okolje, v katerem živimo.

Naštej nekaj zvokov, ki jih zaznavaš v vsakdanjem življenju.

Sporazumevanje živali

Nekatere živali, kot so kiti, se lahko z zvokom sporazumevajo na zelo velike razdalje, do več tisoč kilometrov. Na posnetku lahko vidiš potapljača, ki v vodi zelo dobro zaznava različne zvoke, zaznal je tudi oglašanje kita. Bodi pozoren na ta zvok! Pozneje boš spoznal, da se v vodi zvok širi hitreje in na večje razdalje kot v zraku.

Živali se sporazumevajo z zelo različnimi zvoki. Posamezne živali oddajajo tudi različne zvoke glede na to, kaj želijo sporočiti okolici (želijo opozoriti na nevarnost, odgnati sovražnika, privabiti partnerja, priklicati mladiče ...).

Na zvočnih posnetkih lahko slišiš zvok leva, aligatorja, slona in gorile pri odzivu živali na sovražnika.

 Lev  Aligator  Slon  Gorila

Zvok v različnih okoljih

V različnih okoljih prevladujejo različni zvoki. V mestu zaznavamo popolnoma drugačne zvoke kot v gozdu, na travniku, na morju, v gorah ...

Na zvočnem posnetku lahko spremljaš vrvež v mestu in zvoke iz gozda. Pozorno poslušaj oba posnetka. Bodi pozoren na te zvoke tudi takrat, ko se boš sprehajal po mestu in v gozdu. Ugotovi, kaj je glavni izvor zvoka v mestu in v gozdu.
   

<NAZAJ
>NAPREJ91/332