Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kaj so zajedavci

Oglej si spodnji album slik.

Ali poznaš zgoraj prikazane živali?
Kakšen je njihov pomen za človeka?

Zajedavci

Na prejšnji strani so predstavljeni nekateri od zajedavcev. Vsem je skupno, da živijo na račun gostitelja: zajedavec ima korist, gostitelj pa škodo. Glede na način zajedanja ločimo zunanje in notranje zajedavce.

Zunanji zajedavci zajedajo gostitelja na njihovi telesni površini. Primeri zunanjih zajedavcev so npr. klopi, komarji, uši in bolhe. Ena izmed značilnosti zunanjih zajedavcev je, da so lahko prenašalci bolezni, ki jih povzročajo virusi, bakterije ali zajedavske praživali.

Notranji zajedavci zajedajo gostitelja v telesnih votlinah ali v organih gostitelja. Primeri notranjih zajedavcev so npr. gliste in trakulje. Notranji zajedavci največkrat ne povzročijo smrti gostitelja, a ga s privzemanjem njegovih hranilnih snovi lahko oslabijo.

Ugotovi, kateri zajedavci v albumu na prejšnji strani so zunanji in kateri notranji. V okvirček vpiši za notranje zajedavce črko N, za zunanje zajedavce pa črko Z.

Komar Z
Človeška glista N
Z
Klop Z
Trakulja N
<NAZAJ
>NAPREJ239/332