Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Podnebje se spreminja

Podnebje se na Zemlji v daljših časovnih obdobjih spreminja. Spremembe podnebja so bile zelo izrazite v zadnjem milijonu let, ko se je temperatura večkrat občutno znižala in zvišala. Obdobjem, ko se je temperatura močno znižala, pravimo ledena doba. Še pred približno 10.000 leti, v času zadnje ledene dobe, je bil del Evrope pod ledenim pokrovom. V takih sorazmerno počasnih spremembah v okolju preživijo predvsem tiste vrste, ki imajo prilagoditve, ki jim omogočajo preživetje v spremenjenem okolju.


Obseg poledenitve Evrope v času ledene dobe pred približno 200.000 leti.

Ledena doba v Sloveniji

Kako se je spreminjala temperatura na Zemlji v zadnjih 400.000 letih

Naravne nesreče

Občasno pride, npr. zaradi premikov litosferskih plošč, tudi do potresov, popotresnih cunamijev in/ali vulkanskih izbruhov. Ti pojavi lahko povzročijo nenadne spremembe v okolju, zlasti hitre spremembe podnebja oz. življenjskih razmer. Hitre spremembe porušijo ravnovesje v ekosistemu in škodljivo vplivajo na organizme.

Ob naravni nesreči, ki že sama po sebi povzroči spremembe v okolju, se lahko sprostijo v okolje okolju škodljive snovi, ki jih je proizvedel človek (Več o litosferskih ploščah si poglej v Naravoslovju 6. razred, enota Neživi dejavniki vplivajo na način življenja.).

Naravne nesreče in množična izumrtja vrst

<NAZAJ
>NAPREJ318/332