Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Svetloba

Ljudje lahko opazujemo čudovite oblike in barve narave. To nam omogočajo naše oči, ki zaznavajo svetlobo. Predmeti v okolici lahko svetlobo oddajajo ali odbijajo. Predmete, ki svetlobo oddajajo, imenujemo svetila. Za predmete, ki jih svetila osvetljujejo, pa pravimo, da so osvetljeni. Predmete vidimo, če svetlobo, ki jo oddajo ali odbijejo, zaznajo naše oči. 
 

Naš največji vir svetlobe je Sonce, ki podnevi osvetljuje okolico in s tem omogoča, da jo zaznavamo z očmi. Zgodaj zjutraj in zvečer, ko je svetlobe malo, vidimo okolico temnejšo. Kadar želimo zaznavati okolico z očmi tudi ponoči, pa jo običajno osvetlimo z raznimi svetilkami na elektriko.
 

Pokrajina podnevi
Sončni zahod Mesto ponoči

Svetila

Ločimo naravna in umetna svetila. Med naravna svetila štejemo zvezde (npr. Sonce), strele, ogenj, vulkanski izbruhi in nekatere živali, ki s kemijsko reakcijo ustvarjajo svetlobo (kresnica, globokomorske ribe, lignji ...). Nekaj naravnih svetil si lahko ogledaš na spodnjih slikah.

Svetlobo sevajo predvsem vroča telesa. Temperatura gorečega lesa doseže okoli 2000 °C, temperatura površine Sonca ima približno 6000 °C,  temperatura strele pa doseže tudi do nekaj deset tisoč stopinj Celzija.

<NAZAJ
>NAPREJ71/332