Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Virusi povzročajo različne bolezni

Viruse poznamo predvsem kot povzročitelje številnih bolezni. Virusi lahko okužijo vse vrste živih bitij, od bakterij, gliv, rastlin in živali. Virusom, ki okužijo bakterije, pravimo bakteriofagi. Nekateri virusi organizmu ne povzročajo večje škode, nekateri pa povzročajo hude bolezni.

 

Virusi, pritrjeni na bakterijsko celico (povečava: $10.000$-krat).
 

Virusi povzročajo tudi bolezni rastlin

Ena izmed bolezni rastlin, ki jo povzročajo virusi, je tudi virus tobačnega mozaika. Ime virusa se nanaša na vrsto rastline, kjer so virus najprej odkrili - tobak, virus pa okuži tudi druge rastlinske vrste. Virusi, ki se razmnožujejo v rastlinskih celicah, so običajno nekoliko drugačni od drugih virusov. Ker se rastline ne premikajo, običajno sodeluje prenašalec virusa, pogosto je to žuželka, ki prenese viruse z ene na drugo rastlino.


Simptomi virusa tobačnega mozaika na listih orhideje.

<NAZAJ
>NAPREJ111/332