Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Čiste snovi in zmesi

Večina snovi okoli nas so zmesi, v katerih so pomešane različne snovi. V kamninah so različni minerali, zrak je zmes plinov, v vodah v naravi pa so raztopljeni plini iz zraka in nekatere mineralne snovi. V naravi pa so tu in tam tudi čiste snovi. Tako najdemo zlato, baker, platino in druge kovine pa tudi sloje čiste soli.


Granit                                          Morska voda

Ponovitev

Svet okoli nas in vsa živa bitja so zgrajena iz snovi, ki zavzemajo prostor ter imajo prostornino in maso. Snov je zrak, snov je voda, snovi so kamnine, organizmi in predmeti okoli nas so iz snovi. Snovi se med seboj razlikujejo že po videzu: po barvi, sijaju, okusu in drugih lastnostih. Odvisno od zunanje temperature so snovi lahko plini, tekočine in trdne snovi.

Podane so porazdelitve delcev v snoveh.

Shema 1 ponazarja porazdelitev delcev v trdni snovi, shema 2 v plinu in shema 3 v tekočini .

Poveži snovi z njihovimi lastnostmi.

       Železo
    Magnetizem
         Olje
Snov ima manjšo gostoto od vode
         Zrak
       Gorenje
      Kamnine
   Preperevanje
Preveri
<NAZAJ
>NAPREJ1/332