Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zakaj se živali prehranjujejo

Vsaka celica potrebuje za delovanje, rast, razvoj in razmnoževanje hranilne snovi. Živali si morajo v primerjavi z rastlinami, ki si same izdelajo hranilne snovi, pridobiti hranilne snovi iz okolja s prehranjevanjem. Najpomembnejše hranilne snovi so ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine.

Oglej si shemo kroženja snovi (modre puščice) in pretoka energije (rdeče puščice) v naravi. Razmesti pojme v ustrezen okvirček na sliki. Ob pravilni razvrstitvi se pokaže napis 'Pravilno.'.

Razmisli, kje in zakaj se energija porabi oziroma izgubi.

Kakšno vlogo ima večina živali v ekosistemu?

Prebava in presnova

Organski sistem, ki poskrbi, da se hrana, ki jo žival poje, razgradi do majhnih delcev, so prebavila. V taki obliki lahko hranilne snovi vstopijo skozi stene krvnih žil v krvni obtok. Razgradnjo hrane v prebavilih imenujemo prebava.
Po krvnem obtoku se hranilne snovi prenesejo v vse telesne celice. V njih se razgradijo, pri čemer se sprošča energija, ki jo organizem potrebuje za življenjske procese. Razgradnji hranilnih snovi v celici pravimo presnova.

Oglej si filmski posnetek prehranjevanja rakov.

<NAZAJ
>NAPREJ162/332