Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ločevanje zmesi


Za pripravo zdravila uporabijo številne snovi (reaktante). Med postopkom pridobivanja zdravilne učinkovine nastanejo tudi druge snovi, hkrati pa ostane v zmesi še manjša količina reaktantov. Zdravilno učinkovino morajo očistiti, saj lahko druge snovi zavirajo njeno delovanje, lahko pa so celo strupene. Čiščenje snovi je primer ločevanja zmesi.

Ločevanje zmesi je zelo pogost postopek v industriji, rudarstvu, v rafinerijah, pri recikliranju odpadkov, v čistilnih napravah ... Za ločevanje zmesi uporabljamo različne postopke ali tehnike ločevanja, ki temeljijo na lastnostih snovi, ki zmes sestavljajo.

Ločevanje odpadkov
Iskanje zlata
Čistilna naprava

Z ločevanjem se srečamo na primer pri ločenem zbiranju odpadkov, iskanju zlata, v čistilnih napravah in drugje.

V tem poglavju boste spoznali nekatere postopke ločevanja zmesi in na podlagi česa se odločimo, katero tehniko ločevanja bomo uporabili.


Ponovitev

Katere od naštetih snovi so čiste snovi?

Izberite pravilno trditev.

Izberite pravilne trditve.

<NAZAJ
>NAPREJ35/332