Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Večina živali se premika

Velika večina živali se premika. Način premikanja živali je povezan z življenjskim prostorom (voda, kopno, zrak), velikostjo, zgradbo in obliko živali. Načini premikanja oz. gibanja so zelo različni: živali na kopnem tekajo, se plazijo, skačejo ..., živali v vodi plavajo ali lebdijo, živali v zraku letajo ali jadrajo.

Razdalje, ki jih živali prepotujejo, so zelo različne. Nekatere živali lahko vse življenje živijo na območju, velikem nekaj kvadratnih metrov, medtem ko nekatere vsako leto prepotujejo na tisoče kilometrov.

Zakaj se živali premikajo?

Živali s premikanjem:
- iščejo hrano,
- bežijo pred plenilci,
- iščejo za življenje ugodne razmere ali se izogibajo neugodnim razmeram za življenje in
- iščejo partnerja za razmnoževanje.


Gosenica metulja se premika s pednjanjem. 

Mnogocelične živali imajo razvito mišično tkivo. Celice mišičnega tkiva se krčijo in s tem (pri večini živali skupaj z ogrodjem) sodelujejo pri premikanju živali ali le dela telesa.

Pri gibanju je zelo pomembno usklajeno sodelovanje kosti, mišic in živčevja.

Ali veš, kako se premikajo navedene živali?

letenje
kos
plavanje
riba
hoja
človek
plazenje
kača
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ154/332