Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Voda

Voda pokriva približno tri četrtine Zemljine površine. V morjih in oceanih je kar 97,2 % vode, v celinskih vodah, zmrznjene v ledenikih ter v zraku, podtalnici, megli in oblakih, pa preostalih 2,8 %. V vseh živih bitjih je voda. V človeškem telesu je približno 70 % vode. Na dan izloči odrasel človek približno 2,5 litra vode, ki jo je treba nadomestiti. V rastlinah je veliko vode. V solati je vode kar 96 %.

Kapljica vode

Ponovitev

Voda je glede na zunanje pogoje lahko v treh agregatnih stanjih: led, tekoča voda in vodna para. Voda lahko prehaja iz enega agregatnega stanja v drugo.

Preberi spodnji odstavek in dopolni manjkajoče besede.

Led se tali pri 0 oC, tekoča voda zavre pri 100 oC in tlaku 101,3 kPa. Vodna para kondenzira v tekočo vodo. Led, tekoča voda in vodna para so različna agregatna stanja vode.

Deževni gozd 

V Deževni gozd v Avstralijideževnem gozdu pade več kot 20000 mm dežja na leto. Rastline in živali v tem območju potrebujejo veliko vode. Rastline deževnega gozda imajo tanke liste z zelo veliko površino, da lahko v kratkem času izhlapi iz nje veliko vode. 

 

 

Puščava

Puščava v Afriki

V puščavah lahko tudi leta ne dežuje in v zraku je zelo malo vodne pare. Rastline in živali preživijo v puščavah z zelo malo vode. V puščavah so listi rastlin zelo majhni, mesnati, usnjati ali celo preoblikovani v trne kot pri kaktusu. Tako so zavarovani pred prevelikim izhlapevanjem vode.

 

 


<NAZAJ
>NAPREJ20/332