Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Odboj in lom svetlobe

Spoznali smo, da širjenje svetlobe ponazorimo s svetlobnimi žarki, ki jih oddajajo svetila. Pri tem lahko svetlobni žarki potujejo skozi različne snovi (zrak, steklo, vodo ...) ali pa se odbijajo od predmetov.

Spomni se, kako se širijo svetlobni žarki po prostoru, in izberi, katera slika pravilno ponazarja potek svetlobnih žarkov, ki ponazarjajo širjenje svetlobe.

Ali se snop svetlobe, ki ga oddaja žepna svetilka, res lahko tako ukrivi, kot prikazuje slika?

Odboj svetlobe

Predmete v okolici vidimo, kadar so osvetljeni in se svetloba od njih odbije v naše oči. Čez dan pokrajino osvetljuje sonce, ponoči pa lahko predmete osvetlimo z različnimi umetnimi svetili. Od gladkih steklenih, vodnih ali kovinskih površin se lahko v naše oči odbije veliko svetlobe, kar zaznamo kot bleščanje. Pri tem moramo biti previdni, da si ne poškodujemo oči.

Odbojni zakon

Žarek svetlobe se od gladke površine odbije tako, da je odbojni kot enak vpadnemu kotu (oglej si sliko). Podobno lahko opaziš pri metanju žogice v steno.

<NAZAJ
>NAPREJ84/332