Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Valovanje

Potovanje valov lahko opazujemo na vodni gladini. Če plavamo ali plujemo s čolnom po valovitem morju, jih lahko tudi občutimo. Ko se nam val približa, nas dvigne na svoj hrib, nato pa se spustimo v njegovo dolino.

Valove na vodni gladini lahko narediš tudi tako, da v vodo vržeš kamen ali se s prstom oziroma palico dotakneš vodne gladine. Opaziš lahko nastajanje valov, ki se širijo po vodni gladini v vse smeri.

Cunami

Cunami je velik val na morski gladini, ki nastane zaradi potresov, vulkanskih izbruhov, plazov ali kakšne druge vodne eksplozije v morju.

Valovanje na vrvici

Potovanje valov lahko spremljaš tudi na vrvici. Dolgo debelejšo vrvico položi na tla. Primi za konec vrvice in ga zanihaj sem in tja po tleh.

Valovanje na vrvici si oglej na posnetku. Kaj opaziš?

Energija valovanja

Valovanje prenaša s seboj tudi energijo, ki jo oddaja izvor valovanja.
Na morju lahko vidiš, kako valovi z veliko energijo butajo ob skale obale. Valove na morski gladini povzroči veter, pri čemer se energija vetra pretvori v energijo, ki se prenaša z valovanjem morske gladine.
Kadar premikamo konec vrvice, lahko prenašanje energije z valovanjem opazujemo tudi na vrvici. Valovi, ki potujejo po vrvici in premikajo dele vrvice, imajo energijo zaradi dela, ki ga opravlja naša roka.

<NAZAJ
>NAPREJ98/332