Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Kadar v vodo vržemo kamen, opazimo nastanek valov, ki jih prikazuje slika. Označi trditev, ki velja za nastale valove.

2.

Kaj se prenaša skupaj s potujočim valom?

3.

Razmisli, kaj velja za valovno dolžino vzdolžnega valovanja. Označi pravilno trditev.

4.

Kako bi povečal frekvenco valovanja na vrvici? Izberi ustrezen odgovor.

5.

Ob nevihti lahko vidimo strelo in slišimo grom. Kako je prišla informacija do tebe? Označi pravilne trditve.

6.

Preberi besedilo in dopolni manjkajoče besede izmed naštetih: počasneje, hitreje, radijske valove, mikrovalove, ultrazvok, infrazvok, odbijejo, svetloba, informacije, optičnih vlaknih, valovanji. 

Z valovanjem prenašamo informacije . Če valovom nastavimo oviro, se od nje odbijejo . Tudi zvok in svetloba sta valovanji . S svetlobo se prenašajo informacije veliko hitreje kot z zvokom. Danes prenesemo veliko informacij svetovnega spleta po optičnih vlaknih , po katerih potuje svetloba . Poznamo še druga valovanja, ki jih uporabljamo v različne namene. Za opazovanje notranjih organov uporabljamo ultrazvok . Za slikanje kosti uporabljamo rentgenske žarke . Za segrevanje hrane uporabljamo mikrovalove . Za prenos radijskih signalov pa radijske valove
<NAZAJ
>NAPREJ104/332