Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kolonska kromatografija

Oglejte si poskus, ki prikazuje še eno od možnih načinov ločevanja zmesi, tokrat na koloni.

Opiši postopek ločevanja zmesi dveh barvil na koloni.

Stacionarna faz pri poskusu je silikagel.

Drži. Ne drži.

Mobilna faza je alkohol.

Drži. Ne drži.

Po koloni potuje hitreje rdeče barvilo.

Drži. Ne drži.

Zanimivost

Kromatografijo uporabljajo tudi v forenziki, to je pri kriminalističnih in sodnomedicinskih raziskavah. Pri tem ugotavljajo sledi kaznivih dejanj na ljudeh. Ugotavljajo snovi v urinu in drugih telesnih tekočinah, pa tudi v organih organizmov oseb, ki so bile zastrupljene ali umrle zaradi neznanega vzroka. Na osnovi ugotovitev ugotavljajo vzroke smrti.

Da je v zelenem barvilu klorofilu več barvil, lahko enostavno pokažemo z ločevanjem na kredi. Pripravimo koncentriran izvleček klorofila iz špinače. Izvleček pripravimo tako, da špinačo narežemo na majhne dele in jo prelijemo z malo alkohola.

 

 

 

Dele rastline in etanol zmešamo in pustimo stati čez noč. Raztopino barvil iz rastline prelijemo v čašo, v katero postavimo belo kredo. Kreda naj bo iz kalcijevega karbonata. Izvleček klorofila potuje po kredi. Pri tem se ločijo lise, ki so barvila v klorofilu.  

<NAZAJ
>NAPREJ51/332