Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Nekatere živali so zajedavci živali in rastlin.

Nekateri zajedavci zajedajo tudi človeka.

Glede na mesto zajedanja ločimo zunanje zajedavce in notranje zajedavce.

Nekateri zajedavci povzročajo bolezni (npr. človeška glista in trakulja).

Nekateri zajedavci ne povzročajo bolezni, a so lahko prenašalci organizmov, ki povzročajo bolezni (npr. klopi in komarji).

V svetu je med najnevarnejšimi boleznimi malarija, ki jo povzroča pražival plazmodij, prenaša pa jo samica komarja mrzličarja.

V naših krajih so najnevarnejši prenašalci povzročiteljev bolezni klopi, ki lahko prenašajo meningitis in boreliozo.

Pasja trakulja

Malarija velja za eno najbolj razširjenih bolezni na svetu. Kljub temu da bolezen poznamo pod enim imenom, pa jo povzroča več vrst plazmodijev. Od vrste plazmodija je odvisno, kako pogosti so napadi mrzlice, drgetanja, visoke vročine, bljuvanja in bolečin v sklepih. Pri povzročitelju malarije terciane se napadi pojavljajo vsakih 72 ur, pri napadih malarije kvartane vsakih 96 ur, a najhujši so napadi pri malariji tropiki, ki se pojavljajo vsakih 24 ur.

Zdravljenje že okuženih je običajno uspešno, če bolezen opazimo dovolj zgodaj.

<NAZAJ
>NAPREJ243/332