Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

KARAKTERNO OKOLJE

Velika večina skladateljev v obdobju romantike je rada posegala po temah iz ljudske glasbe svojega in drugih okolij. Tako je pisal Liszt Madžarske rapsodije, Chopin mazurke ter poloneze, Mendelssohn Italijansko simfonijo in podobno.

Na Češkem so bili glasbeni ljubitelji razdeljeni na dva tabora. Nekateri so raje poslušali dela Bedřicha Smetane, drugi Antonina Dvořaka z njegovo svetovno znano simfonijo {Iz novega sveta;Skladatelj je v 2. stavku te simfonije (Largo) napisal eno najlepših solističnih melodij za angleški rog. }. Glasba teh skladateljev (kot so na primer posamezne operne uverture in intermezzi ter drugi vmesni orkestrski deli) se je zaradi svoje priljubljenosti iz opernega sveta selila tudi na koncertne odre in tako predstavljala samostojna orkestrska dela. Eno takšnih zelo znanih del je Ples komedijantov iz opere Prodana nevesta Bedřicha Smetane. Pozorno ga poslušaj (v spletni brskalnik vpiši: Smetana The Bartered Bride, Dance of the Comedians).

Glasbena oblika, v kateri je napisan Ples komedijantov, je:

Kolikokrat se uvodni, hitri del ponovi (pri štetju upoštevaj tudi skrajšane ponovitve, ne pa tudi takojšnjih ponovitev):

Kateri od naštetih delov spominjajo na češke ljudske pesmi:

Vse od Haydnovih in Beethovnovih godalnih kvartetov ni bilo na tem področju tako tehtnih komornih del, kot so godalni kvarteti Antonina Dvořaka. Med njimi je najbolj priljubljen Godalni kvartet št. 12 v F-duru, op. 96, imenovan »Ameriški«. Kvartetu pozorno prisluhni, izvaja ga komorni godalni orkester {Mladi Ljubljanski Solisti (MLS);Komorni orkester Mladi Ljubljanski Solisti sestavljajo študentje in diplomanti glasbenih akademij v Ljubljani, Salzburgu, Grazu in na Dunaju. S svojo muzikalnostjo in tehnično dovršenostjo osvajajo koncertne odre doma in po svetu.}.

Na kateri lestvici temelji začetna solo tema viole v 1. stavku?

Katero izmed ritmičnih posebnosti v tej temi 1. stavka skladatelj večkrat uporabi?

{punktiran_ritem;triolo;korono}

Katero glasbilo v 2. stavku po prvi violini prevzame vodilno melodijo?

{violončelo;druga_violina;viola}

V kakšnem taktovskem načinu je napisan 3. stavek?

{3/4;2/4;4/}

Ugotovi, na katero Dvořakovo skladbo te spominja glasba iz 1. stavka Godalnega kvarteta št. 12. Pomagaj si s poslušanjem navedenih primerov Dvořakove glasbe na spletu:

<NAZAJ
>NAPREJ142/248