Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
5.

Pozorno prisluhni 4. stavku – Adagiettu iz Mahlerjeve Simfonije št. 5, ki jo je skladatelj napisal med počitnikovanjem v romantični hišici ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem. Skladba je dostopna na spletu.

Katera izvajalska zasedba izvaja to glasbo?

{godala_in_harfa;simfonični_orkester;godalni_kvartet}

 

Katera skupina glasbil najprej prinese uvodno temo?

{violine;kontrabasi;violončela}

 

S kakšno dinamiko se skladba začne?

{pianissimo;mezzoforte;forte}

6.

Skladatelji so v obdobju romantike iskali navdih za svoja glasbena dela tudi v različnih literarnih zvrsteh. Tako je na primer skladatelj Liszt ustvaril Faustovo simfonijo, Felix Mendelssohn Bartholdy je uglasbil Shakespearjevo igro Sen kresne noči, Hector Berlioz pa je na podlagi Byronove pesmi Romanje grofiča Harolda napisal simfonijo Harold v Italiji.

Seveda je možna tudi obratna pot, da glasba navdihne pesnika. Preizkusi svojo pesniško žilico in napiši pesem na podlagi poslušanja – v spletni brskalnik vpiši: Tchaikovsky The Witch, opus 39 no. 20. Čeprav je Čarovnica ena izmed skladb, ki jih je Čajkovski vključil v svoj Album za mlade, pa ji na spletu lahko prisluhneš tudi v izvedbi uveljavljenih pianistov (na primer Mikhail Pletnev).

7.

Ruski skladatelj Modest P. Musorgski, eden izmed članov slavne ruske peterice, je navdih za svojo simfonično pesnitev našel v legendi. Prisluhni glasbi in ugotovi, s katero sliko se najbolje ujema. Zakaj?

8.
V romantiki so se umetnosti pogosto prepletale. Tako je kar nekaj skladateljev svoje kompozicijske stvaritve zasnovalo na podlagi slikarskih umetnin. Tako je denimo simfonična pesnitev Otok mrtvih Sergeja Rahmaninova nastala po istoimenski sliki Arnolda Böklina, simfonična pesnitev Franza Liszta z naslovom Hunska bitka pa na podlagi istoimenske slike Wilhelma von Kaulbacha. Med zelo znana tovrstna dela sodi tudi klavirska suita Slike z razstave Modesta Musorgskega, ki je nastala na osnovi del slikarja Viktorja Hartmanna. Pomagaj si s spletnimi viri in ugotovi, kateri izmed skladateljev, ki so suito orkestrirali za simfonični orkester, je bil po rodu Slovenec. Njegovi orkestraciji tudi prisluhni, dostopna je na spletu. {L._Funtek;M._Ravel;P._Breiner;L._Stokowski}
<NAZAJ
>NAPREJ145/248