Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kisline in baze v vsakdanjem življenju

S kislinami in bazami se srečujemo v vsakdanjem življenju. Omenili smo že, da je delo s koncentriranimi raztopinami močnih kislin ali baz lahko zelo nevarno. Pozorni bodite na oznako, ki opozarja na nevarnost. V gospodinjstvu je pogosta klorovodikova kislina (v preteklosti so jo imenovali solna kislina), ki jo uporabljajmo za odstranjevanje vodnega kamna. Previdno! Doma imamo večkrat še drugo klorovo spojino, varikino. Pri reakciji med raztopinama nastane strupen klor, zato ju nikoli ne mešajte!

Za čiščenje odtokov pogosto uporabljamo raztopino natrijevega hidroksida. Tudi v tem primeru moramo biti previdni, saj se pri razredčevanju baz in kislin sprošča veliko toplote, ki lahko povzroči brizganje vode, s tem pa tudi kisline ali baze, ki nam lahko pride v oči. 

Čistila pogosto vsebujejo bazo, kot je npr. amonijak v čistilih za stekla. Kalcijev hidroksid se uporablja v gradbeništvu (gašeno apno). Kalijev hidroksid v proizvodnji tekočega mila.

Za odstranjevanje rje se pogosto uporablja fosforjeva kislina, ki pa ima tudi okus po limoni in se dodaja v brezalkoholne pijače. Ogljikov dioksid, ki v vodi reagira kislo, je sestavina gaziranih pijač.

Kisel okus je prijeten, zato osvežilne pijače vsebujejo kisline. Tako vsebujejo citrusi citronsko kislino, dodajajo jo v umetne pijače, kot je cedevita. V naravnih in nekaterih umetnih pijačah najdemo tudi C-vitamin, ki je askorbinska kislina.


V prehrani uporabljamo etanojsko ali ocetno kislino (kis). Brez te kisline skoraj ni solate in nekaterih drugih jedi.

V prehrani se uporablja tudi bazična sol, to je natrijev hidrogenkarbonat ali soda bikarbona. Pogosto so jo uporabljali za nevtralizacijo želodčne kisline. Je pa sestavina pecilnega praška, ker pri segrevanju oddaja ogljikov dioksid, ki dviguje testo. Pri kisanju mleka nastaja kislo mleko, ko se iz sladkorja z mlečnokislinskimi bakterijami tvori mlečna kislina, podobno kot pri kisanju zelja.

Salicilna kislina raztopljena v etanolu se uporablja za dezinfekcijo, njen ester (acetilsalicilna kislina) pa proti bolečinam v obliki aspirina.

Omenili pa smo tudi že reakcije SO2 in dušikovih oksidov, ki so posledica onesnaževanja industrije in prometa, z vlago v zraku in tvorbe kislih produktov v obliki kislega dežja.

<NAZAJ
>NAPREJ66/245