Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kisline in baze so močne ali šibke

Ionske spojine, kot je NaCl, so sestavljene iz ionov. Te spojine pri raztapljanju disociirajo, ioni pa so obdani z molekulami vode (hidratirani) in so prosto gibljivi. Kovalentne polarne molekule pa pogosto v vodi ionizirajo, to pomeni, da iz molekul nastanejo ioni, ki so prav tako hidratirani. Raztopine, ki vsebujejo ione (elektroliti), prevajajo električni tok. Z drsnikom si oglejte spodnjo animacijo in dopolnite besedilo.

Raztopina HCl je (močnejši/šibkejši) močnejši elektrolit od raztopine CH3COOH, ker raztopina (boljše/slabše) boljše prevaja električni tok.

Glede na to, kako dobro kisline in baze ionizirajo v vodi, lahko kisline in baze razdelimo med močne in šibke.

Voda

Značilno za kisline je torej polarna kovalentna vez, za baze pa, da imajo nevezne elektronske pare, ki lahko vežejo ion H+. Voda ima oboje, polarno vez H−O in dva nevezna elektronska para. Zato lahko voda reagira kot kislina (z močnejšimi bazami) ali kot baza (z močnejšimi kislinami). Pravimo, da je voda amfoter (sprejema in oddaja ione H+).

<NAZAJ
>NAPREJ68/245