Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Bazične snovi v naši okolici

Tudi bazične snovi so pogoste v našem življenju. Najdemo jih v izdelkih za osebno higieno in izdelkih, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu.

Pecilni prašek, ki ga uporabljamo za pripravo peciva in kruha, vsebuje bazične snovi. Zobna krema vsebuje bazične snovi, nekatera mila prav tako. V izdelkih za čiščenje mastnih oblog v pečici in izdelkih za čiščenje odtokov najdemo bazične snovi. Tudi v pralnih praških so bazične snovi.

 
Čistila

 

Bazične snovi pa lahko najdemo tudi v nekaterih rastlinah in živalih

Nekatere snovi, ki jih uvrščamo med hude strupe, imenovane alkaloidi, so prav tako bazične. Mednje prištevamo kofein, nikotin, morfij, kokain in atropin.

Rastlina koka, ki v listih vsebuje alkaloid kokain, iz katerega pridelujejo zelo nevarno vrsto droge.
 

Koka


Simboli za označevanje nevarnih snovi

Pri delu v laboratoriju uporabljamo kisline in baze, ki so lahko jedke ali korozivne (C), strupene (T+, T), zdravju škodljive (Xn), dražilne (Xi) in okolju nevarne (N). Namesto starejših simbolov (zgornja vrsta) se uveljavljajo novejši simboli s podobnimi oznakami in opozorili (jedke, strupene, nevarne). Prenesite simbole iz spodnje vrste na ustrezen simbol v zgornji vrsti.


Mojca se je odločila očistiti preprogo v svoji sobi. Na embalaži je opazila oznako za nevarnost. Oglejte si sliko embalaže in dopolnite tabelo.

črkovna oznaka
napis za opozarjanje
  Xi   dražilno
<NAZAJ
>NAPREJ215/264