Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

S kislinami se v našem življenju pogosto srečujemo.

Dopolnite spodnje besedilo.

V citrusih se nahaja citronska kislina. Vitaminu C pravimo tudi askrobinska kislina, fosforjevo kislino vsebuje kokakola, kislo mleko in jogurt vsebujeta mlečno kislino. Klorovodikova kislina pomaga v želodcu razgraditi zaužito hrano, jedilni kis pa vsebuje ocetno ali etanojsko kislino. V rabarbarinih listih najdemo oksalno kislino, v grozdju pa vinsko kislino.

Tudi bazične snovi so v našem življenju pogoste. Nahajajo se v izdelkih za osebno higieno in izdelkih, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu . Bazične snovi najdemo tudi v nekaterih rastlinah in živalih.

Pri delu v laboratoriju pa tudi v gospodinjstvu uporabljamo snovi, ki so lahko jedke ali korozivne, strupene, zdravju škodljive in dražilne, zato morajo biti ustrezno označene.

Jedko, korozivno
Strupeno
Nevarno
Okolju nevarno

Kisli dež so kisle padavine, ki jih povzročajo predvsem emisije žveplovega dioksida in dušikovih oksidov v atmosferi. Omenjeni plini se raztapljajo v deževnici in jo naredijo kislo.

Gozd na Češkem, ki ga je uničil kisli dež

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ217/264