Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kako si pomagamo pri pikih žuželk

Čebelje želo vsebuje kislino, zato lahko čebelji pik omilimo z bazo. Ranico oskrbimo z raztopino pecilnega praška.

Osje želo vsebuje bazo, zato lahko osji pik omilimo s kislino. Ranico oskrbimo z limonovim sokom.

Oglejmo si poskus, ki prikazuje reakcijo med kisom in pecilnim praškom. Kis vsebuje ocetno kislino, pecilni prašek pa natrijev hidrogenkarbonat. Gre torej za reakcijo med kislino in bazo.

Reakcijo lahko opišemo z naslednjo enačbo:

CH3COOH(aq) + NaHCO3(aq) → NaCH3COO(aq) + H2O(l) + CO2(g)
   ocetna       +   natrijev     →      natrijev      + voda   + ogljikov
   kislina        hidrogenkarbonat      acetat                      dioksid

 

Na osnovi opažanj dopolnite spodnje besedilo.

Če v čašo nalijemo kis in dodamo žličko pecilnega praška, opazimo močno penjenje. Pecilni prašek vsebuje natrijev hidrogenkarbonat , NaHCO3, ki reagira s kislinami tako, da nastanejo ustrezne soli in voda , iz raztopine pa izhaja plin, ogljikov dioksid .

V uvodnih poglavjih o kislinah, bazah in soleh ste spoznali pojma indikator in vrednost pH. Vrednost pH je merilo za kislost oz. bazičnost vodnih raztopin. Zelo preprosto jo lahko izmerimo s pH-indikatorskimi lističi.

Ugotovite, ali so spodnje snovi kisle, nevtralne ali bazične

Na voljo imate limonov sok, kis za vlaganje, zobno pasto, destilirano vodo, mleko in pecilni prašek. Vzorce posameznih snovi pripravite tako, da jih date v čašo in razredčite z vodo. Z indikatorskimi lističi ugotovite, ali so raztopine navedenih snovi kisle (K), nevtralne (N) ali bazične (B).
Dopolnite spodnjo tabelo.

Snov
limonov sok kis
zobna pasta
destilirana voda
mleko
pecilni prašek
Kislost (K)/bazičnost (B) raztopin snovi
K K B N N B
<NAZAJ
>NAPREJ216/264