Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kemija, zdravje in medicina

Dosežki v kemiji so imeli v zadnjem stoletju velik vpliv tudi na področju medicine. Mnoga odkritja rešujejo življenja in nam omogočajo, da živimo dlje, bolj srečno in zdravo.

Aspirin

Aspirin ali acetilsalicilna kislina je zdravilo, ki so ga sprva uporabljali kot analgetik (sredstvo proti bolečinam), antipiretik (sredstvo proti povišani telesni temperaturi) in protivnetno sredstvo, pozneje pa so odkrili tudi učinek tega zdravila na preprečevanje srčne kapi.  

Acetilsalicilno kislino je leta 1897 sintetiziral nemški kemik Felix Hoffmann v podjetju Bayer. Proizvodnja se je začela leta 1899, leta 1900 pa so aspirin prodali v obliki prve tabletke na svetu. Spodaj si oglejte model molekule acetilsalicilne kisline.

Molekula aspirina

palični kroglični kalotni

Penicilin

Penicilin je leta 1928 odkril škotski znanstvenik Alexander Fleming. Šlo je za naključno odkritje. Ugotovil je, da v naravi prisotna gliva Penicillium notatum v ustreznem gojišču proizvaja protibakterijsko snov, ki jo je poimenoval penicilin. Med 2. svetovno vojno so ga začeli uporabljati v boju proti okužbam, po njej pa se je njegova uporaba razširila po vsem svetu.

Zdravljenje raka

Uporaba kemičnih snovi za zdravljenje bolezni (kemoterapija) se je začela leta 1942. Takrat sta Louis S. Goodman in Alfred Gilman začela klinično uporabljati dušikov iperit, ki je bil prva učinkovina za kemoterapevtsko zdravljenje raka. Leta 1963 začnejo za boj proti raku uporabljati zeliščna citotoksična sredstva. Ta zdravila proti raku izkoriščajo dejstvo, da so hitrorastoče rakave celice bolj dovzetne na delovanje citotoksičnih zdravil kot zdrave celice. Žal ta zdravila poškodujejo tudi zdrave mlade celice.

Oglejte si model molekule merkaptopurina, ki ga uporabljajo za zdravljenje levkemije.

<NAZAJ
>NAPREJ4/264