Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Nastanek oborine

Reakcija med kalijevim jodidom in svinčevim nitratom

Oglejte si poskus in odgovorite na vprašanja.


Preverite razumevanje in dopolnite besedilo.

V raztopino kalijevega jodida v levi čaši smo s kapalko dodajali raztopino svinčevega nitrata. Nastajala je rumena oborina , kar je znak, da je potekla kemijska reakcija .

Snovi, ki reagirajo v kemijski reakciji, imenujemo reaktanti. Snovi, ki pri reakciji nastanejo, pa imenujemo produkti. Pri reakciji se reaktanti pretvorijo v produkte, kar ponazarja puščica med njimi. Vse spojine, ki v reakciji sodelujejo, lahko zapišemo z besedami; pozneje bomo uporabili simbole.

Vprašanje pravilno - napačno

Listje jeseni spremeni barvo. To se zgodi zato, ker se takrat in še posebej pozimi preneha proces fotosinteze, saj je premalo svetlobe ali vode. Zaradi izgube klorofila listje ni več zeleno.

Rumene in rjave jesenske barve povzročajo ostanki snovi, s katerimi se je drevo med letom hranilo, pod vplivom nižjih temperatur pa so se spremenile.

Ali gre tudi v tem primeru za kemijsko spremembo?

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ97/264