Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Elemente v periodnem sistemu lahko razdelimo v dve veliki skupini: kovine in nekovine. Kovine so na levi strani periodnega sistema, nekovine pa na desni. Kovine in nekovine med seboj ločimo po njihovih značilnih lastnostih. Kovine so kovne, prevajajo električni tok, imajo dobro toplotno prevodnost ter imajo značilen kovinski sijaj. V primerjavi z nekovinami imajo kovine visoko tališče in vrelišče ter visoko gostoto.


Kljub manjšemu številu nekovin v periodnem sistemu imajo ključno vlogo pri razvoju in obstoju življenja. Spoznali smo, da približno 96 % celotnega človeškega telesa gradijo atomi nekovin. Kljub temu pa so nekatere kovine nujno potrebne za pravilno delovanje celic človeškega organizma, zato moramo te elemente v primernih količinah zaužiti s hrano.

Na kateri strani periodnega sistema najdemo kovine in nekovine?

kovine
leva stran
nekovine
desna stran
Število napačnih: 0

Na periodnem sistemu je s sivo barvo označeno območje, kjer so elementi s podobnimi lastnostmi. Ovrednotite spodnjo trditev.

Gre za elemente, ki jih uvrščamo med nekovine.

Drži. Ne drži.

Snov, ki je pri sobnih pogojih tekočina, zagotovo ni kovina.

Drži. Ne drži.

Kovine imajo pomembno vlogo v razvoju človeštva, saj jih uporabljamo v gradbeništvu in elektroniki, za biološki razvoj pa niso pomembne.

Drži. Ne drži.

V periodnem sistemu elementov je enako število kovin in nekovin.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ162/264