Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Težja naloga

Na izlet želimo peljati $468$ otrok. Na vsakih $9$ otrok se bo izleta udeležil en odrasel spremljevalec. Na voljo so avtobusi, ki imajo po $50$ in po $34$ sedežev. Za $50$-sedežni avtobus plačamo $350\,€$, za manjšega pa $30\, €$ manj. Za stroške prevoza bomo pobirali po $8\, €$. Stroške prevoza bodo plačali vsi, razen štiridesetih otrok, ki se bodo izleta udeležili povsem brezplačno. Najmanj koliko avtobusov moramo naročiti, da bodo lahko vsi šli na izlet? Koliko denarja nam bo ostalo, ko bomo plačali stroške prevoza?

Kaj se v nalogi dogaja? Ali nalogo razumem?

Na izlet bomo peljali otroke , ki potrebujejo odrasle spremljevalce. Naročimo lahko avtobuse dveh velikosti. Najem večjega avtobusa je dražji kot najem manjšega avtobusa. Stroške prevoza bodo plačali vsi, razen nekaterih otrok .

Načrtujem, rešujem. Ali ima naloga kako skrito vprašanje?

Naloga je zelo dolga in ima veliko podatkov, zato je še posebno pomembno, da si zastavimo ustrezna podvprašanja. Preden bomo lahko odgovorili na prvo vprašanje naloge, moramo najprej odgovoriti na skriti vprašanji:

  • koliko odraslih spremljevalcev bo šlo na izlet?
  • koliko bo vseh udeležencev?
  • Najmanj koliko avtobusov moramo naročiti?

    <NAZAJ
    >NAPREJ361/557