Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
9.

Besedilu naloge dodaj vprašanje in nalogo nato reši.

V stanovanjskem naselju je $54$ parkirišč. V nedeljo so bila prav vsa zasedena. Na $6$ parkiriščih so bili parkirani motorji, na dveh parkiriščih sta stala štirikolesnika, na vseh drugih pa so bili parkirani osebni avtomobili. Štirikolesniki in polovica osebnih avtomobilov ima po štiri kolesa, motorji imajo po $2$ kolesi. Druga polovica osebnih avtomobilov ima pet koles (imajo še rezervno kolo).

10.

Sestavi besedilno nalogo z naslednjimi podatki:

$230$ vstopnic, $250$ sedežev, slon poje $60\,\rm{kg}$ sena na dan, dva nosoroga pojesta $100\,\rm{kg}$, tri zebre pojedo štirikrat manj sena na dan kot en slon,  $2\,115\,\rm{kg}$ sena.

11.

Kateri podatek manjka, da bi na vprašanje naloge lahko odgovorili?

Gospod Kovač je v tem mesecu na bencinskem servisu natočil dvakrat po $50\,\displaystyle{l}$ goriva. Plačal je z bankovcem za $200\,€$. Koliko denarja so mu vrnili?

12.

Pozorno preberi nalogo. Reši jo, nato pa še sam zastavi kako vprašanje.

Planinci so se na izlet odpravili zelo zgodaj zjutraj, čakal pa jih je celodnevni pohod. Izleta se jih je udeležilo $26$. Iz domačega kraja so se odpravili z osebnimi avtomobili in kombijem. V kombiju se je peljalo $9$ planincev. Drugi so šli z osebnimi avtomobili, in sicer po pet z vsakim osebnim avtomobilom. Dogovorili so se, da si, po opravljenem vzponu na vrh, v planinski koči privoščijo toplo malico. Na planinski koči so jim ponudili zelenjavno enolončnico in zelje s kranjsko klobaso. Za zelje s klobaso se je odločilo dvakrat toliko planincev, kot se jih je peljalo s kombijem, drugi so naročili enolončnico. Prav vsi pa so si privoščili skodelico čaja. Koliko osebnih avtomobilov so potrebovali? Koliko so plačali za vse naročeno na planinki koči (glej cenik)? 

Potrebovali so 3 osebne avtomobile. Na planinski koči so vsi skupaj plačali 122 €. 
<NAZAJ
>NAPREJ366/557