Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razporejamo

Na koliko načinov lahko Filip knjige razvrsti na polico?


Filip lahko knjige na polico razvrsti na 24 načinov.

Pri razporejanju knjig na police je vrstni red pomemben.
V veliko pomoč pri iskanju vseh možnosti nam je kombinatorično drevo. Sicer se nam lahko hitro zgodi, da kako možnost izpustimo.

Ana, Bine, Cene, Dajana in Eva so se prepirali, kdo bo prej dobil sladoled. Da bi jih učiteljica zamotila, jih je vprašala: "Na koliko načinov se lahko postavite v vrsto za sladoled?"Tako kot v prejšnjem je tudi v tem primeru vrstni red objektov pomemben.
Tudi učenci so stali v vrsti za sladoled. Vsi vemo, da smo radi čim prej na vrsti, ko se delijo dobrote.

Zgled

Na šolskem tekmovanju v sestavljanju rubikove kocke se je pomerilo $5$ prijateljev. Vsi so imeli različne čase sestavljanja. Na koliko različnih načinov se lahko razvrstijo od 1. do 5. mesta?

Razvrstijo se lahko na 120 različnih načinov.
Na koliko načinov zasedejo prva tri mesta?  Na 60 načinov.
<NAZAJ
>NAPREJ493/500