Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V nekaterih nalogah se ukvarjamo z razporejanjem ljudi, živali, sestavljanjem jedilnikov, ugotavljamo, na koliko načinov se lahko oblečemo, postavimo v vrsto, izberemo skupino ljudi, naredimo šopek, sestavimo omaro, plačamo račun z različnimi kovanci ...

V uvodnem primeru nas je zanimalo število vseh besed, sestavljenih iz črk A, I, M, Z. Pri sestavljanju besed je vrstni red pomemben, pri razporejanju $4$ elementov v vrsto pa je število vseh razporeditev vedno enako $24$.

Pri iskanju števila možnosti si moramo pomagati s nazornim beleženjem vseh možnih razporeditev. Da katero možnost ne izpustimo. Za nazornejši prikaz odločanja lahko uporabimo kombinatorično drevo.

Zgled

1. Koliko različnih števil lahko sestavimo iz spodnjih števk?

Sestavimo lahko 24 različnih števil. Najmanjše izmed njih je število 1257 , največje pa 7521 .

2. Koliko različnih menijev lahko sestavimo, če imamo na razpolago $2$ soka, $2$ glavni jedi in $3$ sladice? Meni mora vsebovati sok, glavno jed in sladico.


<NAZAJ
>NAPREJ495/500