Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Načrtovanje krožnice

Ko rišemo krožnico, si najprej izberemo središče in polmer. V naravi to lahko naredimo s količkom in vrvico ali z ravnilom, ki ima luknjici.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Če pa moramo narisati krožnico v zvezek, je najbolj pripravno orodje šestilo.
Paziti moramo, da je pisalo, s katerim rišemo krivo črto, vedno enako oddaljeno od točke na sredini (vrvica mora biti napeta; razdalja med krakoma šestila se ne sme spreminjati).

Narišimo krožnico s polmerom $r=4\,\rm{cm}$. (Riši v zvezek.)

Zgled

Nariši v zvezek tri točke $A$, $B$ in $C$. Točka $A$ naj bo središče krožnice s polmerom $4\;\rm{cm}$, točka $B$ naj bo središče krožnice s polmerom $3\rm{cm}\;5\rm{mm}$ in točka $C$ naj bo središče krožnice s središčem $3\;\rm{cm}$. Bodi natančen.

<NAZAJ
>NAPREJ58/500