Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zgled

Obroč, ki ga uporabljajo dekleta pri ritmični gimnastiki, ima premer približno $8\;\rm{dm}$. Koliko meri njegov polmer?

Zgled

Dane so točke $A, B, C$ in $D$. Narišimo krožnico, ki bo imela središče v točki $A$ in bo šla skozi točko $D$. Izmerimo ji polmer.


Premer narisane krožnice meri 6,4 $\rm{cm}$. Točki $B$ in $C$ ležita (znotraj/zunaj) znotraj narisanega kroga.

Vzorci

Risanje krožnic s šestilom je lahko prava zabava. 'Rožico' smo že narisali, poskusimo še s kakim drugačnim vzorcem. Ti bodo še bolj oživeli, če jih bomo pisano pobarvali. Prepustimo domišljiji prosto pot. Seveda pa ne pozabi, da moraš pri risanju biti čim bolj natančen.

Oglej si aktivno sliko, nato še sam nariši vzorec v zvezek. Pobarvaj ga.


Nariši svoj vzorec na karirast papir s šestilom, nato pa, ne da bi pokazal sliko, sošolcu 'narekuj', da bo tudi on narisal enako sliko. Vlogi nato še zamenjajta. Namig: Začnita z lažjimi vzorci, potem pa lahko nalogo popestrita še s kakim težjim vzorcem.

<NAZAJ
>NAPREJ60/500