Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kvadratni centimeter in kvadratni decimeter

Učitelj je učencem razdelil kariraste liste. Učenci so dobili za nalogo, naj izmerijo dolžino in širino poljubnega kvadrata in pobarvajo tisti kvadrat, ki ga merijo.


Učenci so izmerili, da meri dolžina kvadrata $1\ \rm{cm}$ in širina kvadrata $1\ \rm{cm}$. Kvadrat so pobarvali z modro barvo.


Učitelju so zastavili vprašanje, kolikšna je ploščina modrega kvadrata.  

Kvadrat, katerega dolžina in širina merita po $1\ \rm {cm}$, ima ploščino $1$ kvadratni centimeter. $1$ kvadratni centimeter zapišemo krajše  $1\ \rm{cm^2}$.

Ploščino lahko izmerimo z različnimi ploščinskimi merskimi enotami. Najpogosteje jo merimo v enotah, ki so dogovorjene in izpeljane iz dolžinskih merskih enot.

Za desetkrat večja dolžinska merska enota od centimetra je decimeter. Če imamo kvadrat s stranico $1\ \rm {dm}$, meri ploščina tega kvadrata $1$ kvadratni decimeter. Krajše zapišemo $1\ \rm {dm^2}$. Poglejmo si, kolikokrat je $1\ \rm {dm^2}$ večji od $1\ \rm {cm^2}$.


Kvadratni decimeter je $100$-krat večja enota od kvadratnega centimetra.

<NAZAJ
>NAPREJ99/500