Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Ker se virusi ne morejo razmnoževati brez prisotnosti žive celice, jih ne uvrščamo med živa bitja.

Virusi so zelo majhni, merijo med $0,02$ in $0,3$ µm.

Sestavljeni so iz beljakovinskega ovoja in dednega materiala. Nekateri imajo beljakovinski ovoj iz beljakovinske glavice in beljakovinskega repka z nitastimi izrastki.

Virusi so povzročitelji številnih bolezni.

Virusi (rdeče obarvano) med celičnimi organeli v notranjosti živčne celice možganov (elektronski mikroskop; $80.000$-kratna povečava) 
 
 

Kaj se dogaja v našem telesu ob vdoru virusa gripe?

Kadar za gripo obolela oseba kihne, se v okolico sprostijo drobne kapljice, v katerih so virusi. Te kapljice nato lahko bližnja oseba vdihne in tako skozi dihala virusi vstopijo v telo. Oglej si animirani film in poskusi razložiti dogajanje s pomočjo opisa razmnoževanja virusov na strani 'Kaj so virusi'.

Iz pogovora s pogovora s starši ugotovi, proti katerim otroškim virusnim boleznim si bil cepljen. Razmisli, zakaj je cepljenje pomembno. Ali so otroci v drugih državah cepljeni prosti istim boleznim? Ali meniš, da tvoje vrstnike, npr. v Afriki, ogrožajo iste virusne bolezni, kot v Evropi? Pomagaj si s podatki, ki jih najdeš na spletnih straneh.

<NAZAJ
>NAPREJ113/332