Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Nespolno razmnoževanje enoceličarjev

Delitev

Nespolno razmnoževanje kot edina oz. najpomembnejša oblika razmnoževanja je značilna za bakterije in protiste, kamor uvrščamo bičkarje, korenonožce, trosovce in migetalkarje. (Najpomembnejša razlika med bakterijami in protisti je v zgradbi celice oz. jedra: jedro bakterij ni obdano z membrano.) Nespolno razmnoževanje pri bakterijah imenujemo cepitev, pri protistih pa delitev. Za cepitev in delitev je značilno, da iz enega starševskega osebka nastaneta dva potomca, ki imata enako dednino kot starševski osebek.

Oglej si animacijo, v kateri je predstavljena delitev bakterij.

Glede na način delitve ločimo:
- preprosto delitev (npr. ameba)
- prečno delitev (npr. paramecij)
- vzdolžno delitev (npr. evglena)

Večkratna delitev

Pri nekaterih skupinah protistov (npr. pri trosovcih, o katerih boš več izvedel v poglavju o človeških zajedavcih in pri enoceličnih algah) se jedro deli večkrat, posledica česar je nastanek večih hčerinskih celic (npr. 4, 8, 16 ali 32 hčerinskih celic). Bistvo tega procesa je, da se dedni material večkrat podvoji, preden pride do delitve celice. Zato ima starševska celica več potomcev in s tem večjo možnost, da se vrsta ohrani.

Oglej si primer večkratne delitve amebe. Ameba se sicer deli s preprosto delitvijo, lahko pa tudi z večkratno delitvijo.

<NAZAJ
>NAPREJ218/332