Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Nespolno razmnoževanje je značilno predvsem za bakterije in protiste.

Najpogostejšo obliko nespolnega razmnoževanja pri bakterijah in protistih imenujemo delitev. Prednost te oblike razmnoževanja je, da je za razmnoževanje dovolj en starševski osebek.

Pri delitvi iz ene starševske celice nastaneta dve hčerinski celici, ki imata enak dedni zapis, kot ga ima starševska celica.

Poznamo tudi večkratno delitev, kjer iz ene starševske celice nastane več hčerinskih celic (npr. 4, 8, 16, 32 ...).

Nekateri protisti, na primer parameciji, se razmnožujejo tudi spolno. Proces, pri katerem se dva paramecija združita in izmenjata del dednine, imenujemo konjugacija.

 

<NAZAJ
>NAPREJ219/332