Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pogovor

Poglej, poslušaj in preberi primere sporazumevanja.
1. primer

2. primer

3. primer

Prodajalka: »Želite prosim?«
Kupec: »Imate mogoče pulover s kapuco v rdeči barvi?«
Prodajalka: »Trenutek, samo da pogledam. Ja, tukaj je, izvolite.«
Kupec: »Koliko pa stane?«
Prodajalka: »Stane 20 evrov.«
Kupec: »Hvala lepa, na svidenje.«
Prodajalka: »Na svidenje.«

Kaj je značilno za primere sporazumevanja? Dopolni naslednje trditve.

V prvem primeru (s prsti) gre za nebesedno sporazumevanje, kjer je želel prvi udeleženec od drugega, da mu {posodi;poda;da} rdečo barvico. Drugi udeleženec mu je najprej ni hotel dati, ker ni razumel, zakaj potrebuje prav to barvico. Na koncu sta se {sporazumela;dogovorila} .
V drugem primeru je hči prosila mamo, ali si lahko sposodi njeno obleko, in ker mama najprej ni bila navdušena nad tem, ji je hči navedla {razloge;argumente} , zakaj potrebuje obleko. Na koncu je obveljala želja {hčere;hčerke;Špele} .

V kateri izmed treh navedenih situacij, ki si jih prebral/gledal/poslušal, je sogovorec spraševal po informacijah? Izberi pravilno trditev.

V prvi. V drugi. V tretji.

V kateri izmed treh navedenih situacij je prvi dosegel svoj namen, ker je podal razlog? Izberi pravilno trditev.

V prvi. V drugi. V vseh. V prvi in drugi.

Ena od najpogostejših človekovih dejavnosti je pogovarjanje. V njej sodelujeta vsaj dva sogovorca, ki se izmenjavata v vlogi govorca in poslušalca, pri tem nastane dialog. Pri tej dejavnosti pa moramo biti pozorni tudi na to, s kom in kako se pogovarjamo (tikanje ali vikanje). Ko se pogovarjamo, uporabljamo besedni jezik (take vrste pogovarjanje je tudi znakovni jezik gluhih).

Poznamo več vrst pogovorov. Vsaka vrsta pogovora ima drugačen namen.

V nadaljevanju boš spoznal tri vrste pogovorov.

<NAZAJ
>NAPREJ1/463