Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ali veš kdo je galjot?

Katera so ustrezna poimenovanja za spodaj navedene opise? Napiši ustrezna poimenovanja oseb (vsako naj sodi v isto besedno družino kot krepko natisnjena beseda; npr. voznik avtomobila = avtomobilist).

kdor nekaj prevaža z ladjo
  ladjar
delavec na podmornici
  podmorničar
voznik kočije
  kočijaž
voznik traktorja
  traktorist
upravljavec letala
  letalec

Med rešitvami večina izrazov označuje sodobne poklice, dva pa sta povezana tudi s starodavnimi poklici. Napiši ju in navedi po dve značilnosti, zaradi katerih je bilo ta poklic težko opravljati.

Ladjarja dandanes še najdemo, prav tako tudi kočijaža, ki sicer opravlja svoje delo v zabavo obiskovalcev katere od kulturnih prireditev, ki obuja spomin na stare čase.

Preberi besedilo, ki pripoveduje o opravljanju enega od »poklicev«, ki jih danes ni več, kajti ne uporabljamo več niti prevoznega sredstva, ki ga povezujemo s tem poklicem. V pomoč pri ugibanju, za katero prevozno sredstvo (vrsto ladje) in poklic gre, ti je lahko spodnja slika.


Razmisli o življenju in delu na galeji. Kakšna je bila galeja, kdo so bili galjoti, kaj so delali, kakšni so bili njihovi življenjski in delovni pogoji ...
Če o tem ne veš veliko, prebrskaj ustrezno gradivo na spletu ali v najbližji knjižnici.

<NAZAJ
>NAPREJ277/463