Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Preizkus znanja 3

Preberi besedilo, na katerega se navezujejo naloge 1–15.

Deset nasvetov za pakiranje prtljage
10. 10. 2013
piše: A. K., spletna stran časnika Delo

Za tiste, ki trpijo za kroničnim pomanjkanjem zmernosti pri pakiranju prtljage, smo pripravili deset preprostih in praktičnih nasvetov:

1. Če potujete sami, potem je dovolj že ročna prtljaga. Zavestno samoomejevanje na zgolj en manjši kos ročne prtljage je eden izmed najboljših načinov za zmanjševanje odvečne prtljage. Poleg manjše teže prtljage, s čimer se bo zmanjšal vaš napor, se vam bo ta ukrep poznal tudi pri debelini denarnice in prihranjenem času, kajti za dodatno prtljago vam ne bo treba doplačati, poleg tega pa ne boste izgubljali časa s čakanjem na dostavljeno prtljago.

2. Zlato pravilo zmernega pakiranja je naslednje: nikoli ne spakirajte kosa oblačila, ki ga lahko nosite zgolj enkrat. To seveda ne velja za spodnje perilo in nogavice, velja pa za posebne čevlje ali večerno obleko. Zato s seboj raje vzemite kose oblačil, ki jih je med seboj najlažje kombinirati.

3. Na pot raje vzemite več različnih kosov zgornjih oblačil kot pa denimo hlač. Nihče ne bo namreč opazil, da po več dni nosite isti par kavbojk, če boste ob tem dnevno menjavali majice ali puloverje.

4. S seboj vzemite največ tri pare čevljev, ki naj bodo različni glede na aktivnosti. Če nameravate veliko hoditi, s seboj na pot vzemite dva para pohodnih čevljev oziroma športnih copat. En par obujte že pred letom, drugega pa spravite v kovčke.

5. V toaletno torbico zložite kozmetiko in druge potrebščine, ki so vsestranske. To denimo velja v primeru kombiniranega šampona in mila za telo ali pa kreme za zaščito pred soncem, ki je obenem tudi krema za obraz.

6. Razmislite, ali se vam na pot splača vzeti toliko raznovrstne elektronike. Svojo izbiro omejite na največ dve stvari, in sicer pametni telefon ter prenosni ali tablični računalnik.

7. Namesto dodatnih oblačil s seboj na pot raje vzemite manj oblačil in še enkrat toliko denarja, kot bi ga vzeli običajno.

8. Če kakšen kos obleke spakirate zato, ker menite, da ga boste morda potrebovali, potem ga zagotovo ne boste. Zato ga raje pustite v domači omari in prihranite prostor za kaj pomembnejšega in nujnejšega.

9. Za pakiranje si vzemite dovolj časa, saj se vam v nasprotnem primeru lahko hitro zgodi, da boste pozabili vzeti kakšno pomembno stvar. Poleg tega vam dovolj časa za pakiranje omogoči več časa za trezen premislek o potovanju in posledično nujnih stvareh, ki jih zanj potrebujete. Če česa nimate pri roki doma, imate tako še dovolj časa, da skočite v trgovino ali pa si zadevo sposodite pri sosedu ali prijatelju.

10. Če nečesa ne nosite doma, potem tega zagotovo ne boste nosili na potovanju. Zato oblačila, ki vam iz takšnega ali drugačnega razloga niso pri srcu, raje pustite doma.

http://www.delo.si/druzba/trip/polet-deset-nasvetov-za-pakiranje-prtljage.html, uporabljeno: 15. 11. 2013, 22:45.

<NAZAJ
>NAPREJ266/463