Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

SLOVANI SO SE Z VSO MOČJO UPIRALI

Preberi besedilo. 

V drugi polovici 8. stoletja je Karantaniji kratek čas vladal knez Ketumar oz. Kajtimar. Med svoje ljudstvo je počasi razširjal krščansko vero. Preden je namreč zavladal Karantaniji, je v Salzburgu sprejel krščanstvo in sedaj poskušal spreobrniti še svoje poganske rojake.
 
Na Kajtimarjevo željo je salzburški škof Virgil v Karantanijo poslal goreče misijonarje, ki naj bi spreobračali ljudstvo in posvečevali duhovnike in cerkve. Slovani so se temu trdovratno upirali, trikrat so celo izbruhnili upori.


Ko je Kajtimar leta 769 umrl, so morali ti duhovniki, spreobračevalci poganov, do zadnjega zapustiti deželo. Nekaj let, dokler ni vojvoda Valtung (Valdungus oz. Walchunus, Valjhun), Kajtimarov sin, prejel od Bavarcev nove podpore, ni bilo v Karantaniji nobenega duhovnika.

 

Povzeto po A. T. Linhart: Poskus zgodovine Kranjske in ostalih dežel južnih Slovanov

V katero časovno obdobje si odpotoval ob branju besedila? Odgovori.

O kateri deželi je govora? Odgovori.

Kaj izveš iz besedila? Označi pravilne odgovore.

Kaj sklepaš, da se je zgodilo z vero poganov po prihodu Valjhuna? Izberi pravilni odgovor.

Oglej si sliko in prisluhni še posnetku, ki te bo uvedel v obravnavo novega Prešernovega dela.
   
Na sliki je upodobljena Živa, slovanska boginja življenja.

 

 


 

 

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ332/463