Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

MOJE IME

Preberi besedilo.

Naše ime je ena izmed besed, ki jo največkrat slišimo v svojem življenju. Numerologija je stara veda, ki proučuje simboliko števil. Po določenem ključu na primer pretvarja rojstna imena v števila, na podlagi teh števil pa razkriva osebnost. Numerološka analiza besede Maja bi bila na primer
4 + 1 + 1 + 1 = 7, to pa je število duhovitosti, glasbe, zabave, fotografije in literature. Takšna oseba naj bi imela ogromno zamisli, kako spremeniti svet, trpela pa naj bi zaradi pomanjkanja energije, da bi svojo idejo speljala do konca.

V spletni brskalnik na internetu lahko napišeš »numerologija imena« in preveriš, kaj numerologija na podlagi tvojega imena sklepa o tebi.

Preberi še nekaj zanimivosti o poimenovanjih in se do njih opredeli.

Priznani angleški dramatik William Shakespeare je v tragediji Romeo in Julija zapisal: »Preberi si ime! Kaj je ime? / To, čemur roža pravimo, dišalo / bi prav tako lepo z imenom drugim.« Kaj sporočajo ti verzi? Odgovori.

Katero mnenje pa je tebi bliže: ime usodno vpliva na naše življenje ali ime ni bistveno? Kako močno nas določa osebno ime? Zakaj tako misliš? Odgovori.

Preveri svoj spomin, za začetek pa si preberi šalo o spominu.

Kako dober pa je tvoj spomin? 30 sekund opazuj 20 zapisanih imen, nato jih čim več zapiši po spominu.

Špela je šaljiva, prilagodljiva, energična, lepa in ambiciozna. Pa ti?

Preberi pesmi Andreje Strežek.

DAVID
PETRA
Danes se začenja zima,
a Davida to ne zanima.
V računalniški ekran strmi
in čudne snežinke –
drobne piksle – lovi.
Petra se s fanti za žogo podi.
Edinka, ki se nikogar ne boji.
Trmasto je včasih jezikava,
rada tudi fante zafrkava.
A so vsi enotni – to je punca prava!

Kako sta naslova povezana z obliko pesmi? Odgovori.

Še zase napiši takšno pesem.

V nadaljevanju boš izvedel več o tem, kako zapisujemo lastna imena bitij.

<NAZAJ
>NAPREJ34/463