Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Niko Grafenauer: Življenje

Tema besedila v tem poglavju bo življenje.

Za uvod napiši vsaj 6 besed, ki jih uvrščamo v isto besedno družino kot besedo življenje.

S pojmom življenje je povezanih kar nekaj slovenskih pregovorov oz. stalnih besednih zvez. Poveži jih z ustreznimi razlagami.

živeti iz rok v usta
sproti porabiti zasluženo
živeti v senci
biti neopažen, nepomemben
živeti v oblakih
biti sanjav, nerealističen
živeti bogu za hrbtom
biti v odročnem kraju
živeti na luni
biti slabo obveščen o aktualnih dogodkih
Število napačnih: 0

Ali kdaj razmišljaš o (svojem) življenju oz. o tem, kako se spopadaš s težavami, ki ti jih postavlja življenje na pot? Nekaj o sebi lahko izveš, če med spodnjimi trditvami izbereš tiste, s katerimi se strinjaš.

Tip A
Težko se spoprijemaš s težavami. Ko te doletijo, jih raje zanemariš in počakaš, da se bodo rešile same od sebe.

Nasvet: Tvoja taktika ni najboljša, saj se težave včasih ne razrešijo same od sebe, pač pa se jih moramo lotiti zavestno. Če se ti zdi, da jih ne moreš razrešiti sam, se obrni na koga, ki mu zaupaš. V nasprotnem primeru se zna zgoditi, da se bodo težave preveč nakopičile. 
Tip B

Svojih težav se zavedaš in veš tudi, da jih moraš rešiti, a pogosto ti za to zmanjka časa, volje ali energije.

Nasvet: Samo razmišljanje o težavi ne bo zadostovalo. S težavo se moraš dejavno spoprijeti in najti rešitev zanjo – na voljo so ti prijatelji, sorodniki ali učitelji. 
Tip C

Težave so zate bolj izzivi. Četudi te kakšna doleti, se takoj spoprimeš z njo in jo razrešiš.

Nasvet: O tem, kako razrešiš težave, povej tudi svojim vrstnikom, ko te o tem vprašajo. Tako lahko pomagaš najti pot tudi drugim. 

<NAZAJ
>NAPREJ404/463