Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Slavko Pregl: Spričevalo

Oglej si fotografijo. Bodi pozoren na izraze na obrazih obeh oseb.

Razmisli, zakaj se dekle dotika fanta.
Kakšen je izraz na njenem in kakšen na njegovem obrazu? Katera čustva opaziš?
Izberi jih.

Preberi odlomek iz knjige Odprava zelenega zmaja Slavka Pregla.

{OLD PUNCA;OLD PUNCA je ime avta.} je veselo ropotala in počasi požirala kilometre. Dan se je prekucnil v popoldan in zatem v večer.
»Zdaj je na obzorju romantika,« je pomislil Bob. Romantika je, kadar sedi ob tebi kakšno v redu dekle, na levi strani okrog srca te nekaj žgečka, in ko hočeš reči nekaj najlepšega v življenju, samo zakašljaš in rečeš »hm«.
»Hm,« je rekel Bob. Hotel je reči nekaj o tem, da ima Sanja lepe oči.
»Hm,« je še enkrat rekel Bob. Hotel je reči, da tako čudovitih las še ni videl. »Krrrhm,« je rekla OLD PUNCA prav takrat, ko je Bob mislil reči še en »hm« in povedati, da bi lahko s Sanjo živela srečno in veselo do konca dni in bi ju ločila šele kramp in lopata.
Torej OLD PUNCA je še enkrat rekla: »Krrhmkrhm,« in se potem ustavila.

V odlomku je opisan prizor, ko se Bob trudi, da bi Sanji izrazil svoje misli. Katera čustva/občutenja so prisotna? Izberi jih.

zadrega jeza zaljubljenost
nestrpnost nezaupanje sreča

Kaj bi ti storil v prvem (fotografija) in kaj v drugem (odlomek) položaju? Znaš koga potolažiti? Izraziti zaljubljenost? Odgovori.

Slavko Pregl v svojih {delih;Odprava zelenega zmaja, Geniji v kratkih hlačah (1978), Geniji v dolgih hlačah (1985), Počesane muhe (1993), Olimpiada v živalskem vrtu (1990), Srebro iz modre špilje (2003), Spričevalo (2005)} pogosto mojstrsko prepleta dialoge med fanti in dekleti, še enega izmed njih boš prebral v odlomku mladinskega romana Spričevalo.

<NAZAJ
>NAPREJ428/463