Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Živel sem v srednjem veku

Oglej si sliko.

V kateri čas te ponese slika? Dopolni povedi z zgodovinskimi podatki in pojmi.

Sličica me popelje v obdobje srednjega veka. To je dolgo in pestro zgodovinsko obdobje, ki je trajalo od leta 476, ko je razpadlo Zahodno  rimsko cesarstvo, pa vse do leta 1492, ko je Krištof Kolumb odkril Ameriko .
Obdobje so med drugim zaznamovale križarske vojne , kuga, vojne med evropskimi kraljevinami, kmečki upori.

Kaj je na sliki na naslednji strani? Dopolni povedi s podatki o njej.

Pred teboj je Valvasorjeva upodobitev iz Slave vojvodine Kranjske , na kateri je prikazan boj s Turki . Turški vpadi na slovensko ozemlje so bili od {15._do_16.;17._do_18.;12._do_14.} stoletja, torej v obdobju srednjega veka.

Bi želel za nekaj časa pokukati v to dobo in zaživeti v njej? Kateri bi bili tvoji razlogi za to? Razmisli, kateri družbeni sloji so takrat živeli in katero vlogo bi si ti želel odigrati.

V spodnji okvirček napiši kratek sestavek z naslovom Živel sem v srednjem veku.

Ali morda veš, kateri grad je upodobljen na prvi sliki? Pozorno si oglej napis na vrhu slike. Več preberi v namigu, nato vpiši, za kateri grad gre. 

Grad Turjak .
<NAZAJ
>NAPREJ322/463